La Sardegna veste la moda


Bugünlerde İtalya'da ilginç bir sergi var.
‘Sardunyalılar modayı giydiriyor'. Yani İtalyancadan aşağı yukarı çeviri ile serginin adı bu.

Sergi Floransa’nın en 'moda' mekanlarından biri Palazzo Piatti’ de gerçekleşiyor.Bu tarihi binada pek çok İtalyan tasarımcının catwalk showları düzenlendi.Ama İtalyan moda tarihi açısından mekanın önemli olarak nitelendirilmesi ise içinde moda müzesi Galleria Del Costume ‘ü barındırmasından kaynaklanmakta.
Bu müzede 1700 lerden süregelen kıyafet ve aksesuarlar yer alıyor.

Şimdilerse ise bu müze, Sardunyalıların yöresel kıyafetlerinin Margiela gibi günümüz tasarımcılarla olan ilişkileri konulu değişik bir sergiye ev sahibi.



1930’lardan günümüze kadar farklı ve özel koleksiyonlardan ender bulunan giysiler ile aksesuarların toplanmasıyla oluşturulan bu sergi,Sardunya adasının ve Akdeniz kültürünün ortak mirası,renkleri ve özgün kimliklerinin, dünya modasına olan etkilenişimini gösteriyor.

YSL ve Dior, Gianfranco Ferré , Christian Lacroix,minimalist kral Martin Margiela folk ve avantgart stilin birleşimini ustaca kullanan Roemo Gigli,Japon kültürü ile Akdenize köprü kuran Junya Watanabe, herkesi kendine hayran bırakan Antonio Marras ....Hepsinin bir şekilde Sardunyalıların geleneksel kıyafetlerinden esinlendikleri görülmekte..



Thierry Mugler, Martin Margiela ve Antonio Marras’ın tasarımlarında bir folklorik giysi olan 'mastruca'nın ve keçi dersinden yapılan çoban ceketlerinin yorumu ise dikkat çekici.





kaynak:Dazed

Yorumlar

Popüler Yayınlar