Sneakers Returns For Freedom


Kadınlar ayakkabıya karşı saplantılı.İçgüdüleri gördükleri her ayakkabıya sahip olma arzusu ile kodlanmış.Hele bir de başkasında görüp beğendilerse hiç sanş yok.Algoritma çalışmaya başlıyor.Kadın psikolojisi ayakkabıya dayanamıyor.

Hal böyle iken şimdi tutup da spor ayakkabılar sezonun gözdesi desek, nabızlar artar mı?


Tabii burada profesyonel anlamda antrenman yapan lastik ayakkabılardan bahsetmiyorum. Atletizm pistinde zımbalı bir Louboutin ‘nin  pek de  yeri olmasa gerek.Ama aynı zımbalıyı moda haftası sırasında Peter Pilotto elbisenin altında görülmesi olayına biz  yeri ve zamanı diyoruz. Trend alarmını sokaklarının verdiği bilindiğinden ,özellikle moda haftaları sırasında zımbalı, piton baskılı,metalik, renkli, boğazlı ,boğazsız lastik pabuçtan geçilmemesi 90' ların takım elbise ile spor ayakkabı  olayına geri dönüldüğünü söylüyor.


Karl Lagierfield, Chanel logolu sneaker tasarlıyor.Lanvin ,piton baskılı spor ayakkabıları ile şıklık yaratıyor.Junya Watanabe ,yaz için hazırladığı koleksiyonun ana temasını spor oluştururken ,lastik pabuçlarının hemen hepsi arzu nesnesi yaratıyor.
Kesinlikle olmaz  kuralının çiğnendiğini de gene çok net bir şekilde Moschino’da görüyoruz.Straplez önü taş işlemeli elbisenin altına renkli bir lastik papuç  giydirerek hem de.
Peki ya Y-3 yani nam-ı değer Yohji Yamamoto ‘nun  siyah beyaz boğazlı sporlarına ne demeli.?Adidas için trend spor ayakkabılar ,hatta kıyafetlerde tasarlayan Yamamoto rahat kesimli beyaz pantolonu,önü tersten kaydırılarak iliklenmiş gibi duran bluzu ve ve bu  iki renkli spor ayakkabısı ile  beni bitiriyor.


Ama bunların elebaşısı kim biliyor musunuz?
Isabel Marant.Tuttu, topukları gizleyen boğazlı  bir sneaker yaptı ,hem rahatlığı,hem de kadınların yüksek topuk sevdasını spor ayakkabıya taşıdı. Marant’ın sneakerları birden bire moda dünyasının görünen ve görünmeyen yüzünde giymeyeni adeta dövüyorlar durumuna neden  oldu.Modelinden,ünlüsüne,editöründen,bloggerına kadar Marant giymeyen nerededeyse yok gibiydi.Sonuçta  moda tutkunu kadınların ‘bunun için ölebilirim ‘dedikleri bir fenomen haline geldi. Ve kadına lastik pabuçla da nasıl  tarz olabileceğini gösterdi.
Tabii kısa zamanda çakmalarının da türediğini belirtmeme gerek yok sanırım.Açıkcası çok başarılı Marant benzerlerini görünce ,taklitlerinden sakınınız diyemiyorum bu sefer.



Farkında mısınız bilmem ama spor ayakkabılar gittikçe makosenlerden rol çalmaya başlıyor.Lastik pabucun  verdiği rahatlık duygusu insanı özgürleştiriyor.

Tasarımcılar için  spor ayakkabı tasarlamak en az normal ayakkabı tasarlamak kadar önem kazanıyor.Gidişat lastik pabuçların markanın imzası olma yönünde.Hatta daha da ileri gidersek spor ayakkabı çanta gibi statü belirleyici  olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.Yakın bir gelecekte Chanel bir çantaya sahip olmakla Chanel bir lastik ayakkabıya sahip olmak aynı mertebeye erişecek.Bu tabii benim naçizane görüşüm.
Ama gördüğüm bir şey var o da özgürleşmenin ayaklardan başladığı.
Onun için diren lastik pabuç.






Elle,Sartorialist,Vogue


Yorumlar

Popüler Yayınlar