Moda 'nın Güçlü Kadınları



Hayata karşı güçlü durmak büyürken öğrendiğim kurallardan biriydi. Ne yaşarsan yaşa ama her zaman güçlü bir duruşun olsun felsefesi ilk başta ürkütücü gibi görünse de insan olduğunu kabullendiğin sürece kötü bir şey değil. Yani duygusallığını gösterdiğin, yardım isteyebildiğin, hoşgörülü olduğun, bunu da ben halledemiyorum dediğin zaman güçlü kadın olmaktan çıkmıyorsun. Çünkü zaten birey olarak kendi ayakların üzerinde duruyorsun,çalışıyorsun,para kazanıyorsun. Yeri geliyor vida sıkıyorsun, yeri  geliyor faturalarını ödüyorsun,… Çoğunlukla sorunlarınla tek başına savaşıyorsun. Hatta belki koca koca şirketleri yönetiyorsun. Kısacası zaten hayatın fitratında var olan şeyleri yapıyorsun. Koskoca bir toplumsal baskıyı yaşadığını  idrak edip, birçok şeyleri yapabileceğini fark ettiğinde de güçlü kadın  oluyorsun o kadar. Anlayacağınız herşey  altyapıda nesillerdir kadına bazı şeyleri yapamayacağına inandırılmasında yatıyor.

Güçlü kadın algısını bir cebe koyup moda dünyasında var olan güçlü kadınlara geçelim şimdi de. Günümüzün moda sektörü yıllardır sessiz sedasız bir köşede sadece işini yapan, tasarımcının koleksiyonlarının ses getirmesini sağlayan stilistleri konuşuyor artık. Bu stilistler tasarımcıların ekibine danışman sıfatıyla katılıyor ve parlak zekalarını koleksiyonların satışı için kullanıyorlar.

Ticari kaygılar ve  yılda en az dört beş koleksiyon çıkarma zorunluluğu tasarımcıların  bir danışman ile birlikte çalışmaya başlattı. Çünkü  tasarımcılar, stresli ve gergin oldukları zamanda kendilerine yön verecek bir akla ihtiyaç duyuyorlar.

‘Modanın yenilikçi  yapısını tanıyorum. Sürekli bir ilerleme içinde olması gerektiğinin farkındayım ve neyin satacağını da iyi biliyorum. ’Bu sözler moda danışmanlarına iyi bir örnek teşkil eden  Yasmin Sewell’a ait.Sewell sosyal medyada binlerce takipçisi olan bir ilham perisi aynı zamanda. ‘Hiçbir müşterimde aynı yolu izlemem, tasarıma odaklanırım, pazarlama ve perakende stratejilerini belirlerim ‘diyen Sewell,başarısının sırlarını da özetliyor adeta.

Katie Grand ise sektörden bir başka  örnek.Marc Jacobs’un Louis Vuitton’da iken yaptığı her kampanyada  onun emeği var. Bir başka örnek de Nicolas Ghesquiere’dan. LV’a geldiği zaman  Balenciaga da 13 yıl birlikte çalıştığı Marie Amelie Sauve ‘ı danışman olarak yanına almıştı.

Bir misal de bizden gelsin.Zeynep Tosun, ilk parladığı defilesindeki gizli kahramanı yakın arkadaşı stilist Hafize Çeliktürk  idi. Koleksiyonun her aşamasında görüşlerini kattığını defile sonrası birlikte verdikleri  röportajlarında dile getirmişti.

Bu arka planda kalan güçlü kadınlar aslında tecrübeleri ve göz zevkleri sayesinde moda ve trendlere yön veriyorlar. Konseptlerden, kumaşlara ,silüetlerden reklam kampanyalarına kadar ,her alanda danışmanlık yapıyorlar. Dolayısıyla da tasarımcıların eli kolu,her şeyi oluyorlar.


Görünen o ki güvenebilecekleri bir ortağa sahip olmak tasarımcılar için oldukça önemli. Moda sektöründe yaşanan kıyasıya rekabet ,Yasmın Sewell gibi stil sahibi ve zeki ,güçlü kadınların önemi de gittikçe artıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar