Modanın trendsetterları ; İskandinavlar


Pernille Teisbaek,Jeanette Madsen,Emili Sindlev,Darja Barannik, Hanna Stefansson ,Tine Andrea,Celine Aargaard ve diğerleri….Sosyal medya ve  dergilerin stil sayfaları İskandinav kızlardan geçilmiyor. İsveç,Norveç ve Danimarkalı editör,stilist,ve satın almacı bu kızlar modayı kuzeyden estiriyorlar. Yaratıcı ve zevkli stilleri ile moda başkentleri, Tiflis gibi alternatif moda haftalarında boy gösteriyorlar. En büyük özellikleri ise lokal markaları yücelten görünümleri. Hem kurallara bağlı kalıyorlar hem de kuralları zorluyor gibi bir hava var stillerinde. Anahtar kelimeleri ise konfor. Bununla beraber asla dayatmacı değiller ,yalın parçaları göz alıcı hale getirmek ise tam kuzeyli kızlara özgü bir davranış.



İskandinav tarzı son birkaç yılda çok değişti’ diyor kuzeyli kızların başrol oyuncusu Pernille Teisbaek bir röportajında. İskandinav stilin minimal bir vizyondan çok renkli ve baskılı bir stile geçiş yaptığını ifade ediyor. ‘Gelinen nokta basit bir gardırobun içinde kolayca entegre olan parçalar ve bunların kolaylıkla birleşiminden oluşan rahat bir stil’ diyerek de özetliyor Pernille  sırlarını. Uzun ömürlü parçalara yatırım yapın diye de öğüt veriyor.

Pernille , Cecille Bahnsen imzalı oversize beyaz  gömlek elbise ve Row marka bantlı sandaletlerle moda sayfalarında görüldüğünde onu stil ikonu haline getiren şeyin ulaşılmaz parçalar değil, arzu nesnesi haline gelen seçkileri olduğunu anlıyoruz. Pernille ,İskandinav tarzının popüler olmasını bir çok kadının onların bu rahat görünümleri ile bir bağ kurması olarak açıklıyor .
Ona göre giyinmek iyi yaptıkları bir şey özellikle süslü püslü abiye giyinmeye göre.
’Maskülen parçaları feminen parçalarla kombinlemeyi seviyoruz. Aynı zamanda spor parçaları da sık sık giysilere ekliyoruz. Spor ayakkabılar gibi. Bunları uzun bir elbisenin altına giymekten kaçınmayız. Âmâ esas önemlisi çabalamıyor, giyinmek için uğraşmıyoruz. Bu da sanırım ilham verici ve dinamik bir etki yaratıyor’ diyor Pernille.
Bu da neden İskandinavlar sorusunun tatmin edici cevabı oluyor.














Gelelim İskandinavların bir başka stil ikonu Jeanette Friis Madsen’e.

Kopenhag Moda Haftasında giydiği omuzları açık yılan baskılı elbise için ’Bu elbisenin baskısını seviyorum, çok klasik ama bir o kadar da cesur’ demesi ve yüksek belli ,geniş paçalı pantolonun üzerine giymesi de tipik bir kuzeyli yorumu. Sosyal medya da hatırı sayılı takipçisi olan Jeanette İnstagram’ın sokak stilinin oyun kurucusu olduğunu düşünüyor; özellikle de sokağın stil ikonları için. Kuzeyli kızların artık daha cesur olduğunu belirtirken ,’stillerle oynuyoruz, soğuk ve kasvetli şehirlere rağmen daha havalı ve kişisel görünümler elde ediyoruz ‘diye de İskandinav tarzını yorumluyor.

Kendisinin  stil sırrını ise dörde ayırıyor ;rahat,klasik,basic ve havalı. Buna bir de dişi bir parça eklenince tipik bir kuzeyli oluyor. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar