Devir Hissettiğin Yaşta Olma Devri



Bazı moda dergilerinin sayfalarında yaş gruplarına göre stil önerileri yer alır. Ergenliğimden beri moda dergisi okuyan biri olarak ne yirmilerimde, ne otuzlarımda ne de kırklarımda editörlerin önerdikleri gibi giyindim. 50’lerime yaklaşırken de moda dergilerinin tavsiyesiyelerini dinleyeceğimi sanmıyorum. Çünkü giyinirken hiç de kırklarımdaymışım gibi hissetmıyorum.50’ye basınca da öyle olacağımı biliyorum. Yaşa göre giyinmek devri bitti çünkü.

Zaman hissettiğin yaşta olmak.

70’li yaşlardaki bir ablayı Margiela’ların içinde görmeye şaşırmamalıyız. Sokak modasının ikonik ismi Anna Dello Rosso yaşına rağmen mini elbiseleri en iyi taşıyan isim değil mi sizce de? Son dönemlerin etkili influencerlarından olan Lyn Slater yaşına rağmen cesurca seçimleri ,müthiş kombinleri ile bir çok genç kadınına ilham olmuyor mu?
Keza Amerikalıların Aysel Gürel’i Iris Aphel da öyle. İmzası aksesuarları olan 90’lık ikon için hayat da eğlence zaten.


 Bir başka  60+ ünlüsü eski model Linda Rodin Olsen kardeşlerden ,genç stil ikonlarına kadar  ilham kaynağı demek de fazla ıddıalı kaçmaz. Klasik ama alışılmadık tarzıyla, vintage Levislarıyla  gerçek bir stil ikonu Linda Rodin.

Moda dünyasının dayatmalarına özellikle de yaş takıntısına karşı çıkan bir diğer isim de sıradan bir profesörken hayatı değişen Lyn Slater. Doğru zamanda (New York moda haftası),doğru yerde ama tesadüfen bulunurken bir anda sokak modasının fotoğrafçıları tarafından pozlanan artı altmışlarındaki Lyn, bu tesadüfü blog açarak başka bir boyuta taşıdıktan sonra bir anda stili ile moda dünyasında yaş takıntısına karşı sesini yükselten biri haline geldi.

’Moda ve stilim yaştan dolayı görünmez hale gelinmeye karşı mücadele etmemde yardım ediyor. ’diyen bu abla, kendi seçkimizle giydiğimiz giysilerin içinde rahatsak kaç yaşında olduğumuzun bir önemimin olmadığının en büyük canlı kanıtı aslında.


İnsanın içinde yaşadığı mekanla ,sahip olduğu objelerle arasında geçişken bir psikoloji var. Billhassa da kıyafetlerimizle. Kıyafet dediğimiz şey bizde yanı tüketicide yarattığı etki bir giysiye sahip olma dürtüsünden çok daha fazlası. Kendini iyi hissetmek olarak açıklayabiliriz bu durumu. En sevdiğiniz bir jean pantolonu düşünün mesela. Onu her giydiğinizde özgüven tavan yapar, bir başka ışıldarsınız. Kapılar farklı açılır o gün, her gün selamlaştığınız kahvecideki şirin çocuğa gülümsemeniz bile değişir.
Bütün bunları yaptıran güç ise giydiklerimizdir. Onun için yaşımız kaç olursa olsun bir giysinin içinde iyi isek giyinip çıkalım.
Kaç yaşında kadınım olmaz demeyelim.
Zaman akıp giderken iyi hissetmeye ihtiyacımız var çünkü.

Yorumlar

Popüler Yayınlar