MBFW Summer 2019



İstanbul moda günlerinden Mercedes Benz Fashion Weeek İstanbul’a …İstanbul’un moda haftası ile tanışmasının arasından tam on yıl geçmiş. Gittikçe daha profesyonelleşen, gelişen on koca yıl.Umarım bu ivme hep daha yukarılara çıkar. Şimdi 12. Sezonunu yaşayan MBFWİ ‘da öne çıkan defılerle satırlarıma devam edelim.
DB Berdan






90’lar dinamiğinde, kolajlardan oluşan koleksiyonda bazı parçalar Reebok Classıcs işbirliği ile hazırlanmış. Ağırlıkla denim, naylon ve pamuk kumaş karışımlarından oluşan koleksiyonda oversized siluetler, birbiriyle kolajlanmış parçalarla, üst üste giydirilmiş gibi duran pantolon üstü boksörler, rastgele yerlerden çıkan volanlar, üç yakalı tişört elbiseler ve çift kemerli etekler görülüyor. Koleksiyonda yer alan  Reebok Classic modelleri  kesilip parçalara ayrılarak yeniden birleştirilmiş. Şovun sürprizi ise çocukları ile birlikte podyuma çıkan Bennu Gerede oluyor.


 Mehtap Elaidi


Geçen sezon Sevim koleksiyonuyla hepimizi gözyaşlarına boğan Mehtap Elaidi, İlkbahar/Yaz 2019 sezonunda 1001 Gece Masalları’ndan ve masalın kahramanı Şehrazat’tan yola çıkıyor, onlarca kadını hikayeleriyle kurtaran Şehrazat’a ve Şehrazat gibi güçlü nice kadınlara ithaf ediyor. Günümüzde kadınlar yalnızca kendi kurguladıkları ve anlattıkları hikayelerle ayakta kalabildikleri ölçüde güçleniyorlar ve erkek egemen dünyada kendilerini fiziksel ve sözel olarak ifade ediş şekilleriyle üç boyutlu bireylere dönüşüyorlar. Bu fikirden yola çıkan koleksiyon her kadına kendini, kendi istediği gibi anlatma fırsatı sunuyor: Tutkulu bir iş kadını, eksantrik bir şehirli ya da gizli bir hayalperest… Koleksiyondaki hacimli ve sert kumaşlar cesur ve iddialı kadınları işaret ederken, volanlar ve drapeler ise herkesin içindeki romantik yöne hitap ediyor. Özel nakış desenleri ve işlemeler kumaşlarda, manşetlerde ve yakalarda masalsı bir görünüm yaratırken, gömleklerle ceketlerdeki maskülen ve rahat formlar zıtlık oluşturuyor. Koleksiyon Doğu’nun gizemli çöllerinden ilhamla gündüze gönderme yaparak beyaz ve kum renkleriyle açılıyor. Pötikare ve kırmızı çizgili kumaşlar, kiremit kırmızısı ipeklerle devam ederken günbatımının büyüsü koleksiyonu kaplamaya başlıyor. Kapanışta karşımıza çıkan lacivert ve gümüş parçalarsa masalların gece anlatıldığını söyleyerek ,geceyi ve yıldızları temsil ediyor.










Özlem Süer 



Özlem Süer, İlkbahar Yaz 2019 koleksiyonunu iyileştirici enerjinin gücünden yola çıkıyor.
50 görünümlük ,oldukça dinamik ve yeni bir Özlem Süer çizgisinden oluşan  koleksiyon  lila, mavi ve gold renk paletinden oluşan  teknolojik kumaşlar, ipekler, şifonlarla birleşerek zamanımızın hızına ve görsellik üstünlüğüne de gönderme yapıyor.









Meltem Özbek 

Roma Mitolojisi’nde çiçeklerin ve baharın tanrıçası olan Flora’nın hikayesinden yola çıkan Özbek, 2019 yaz koleksiyonu için ilhamını  Marakeş’teki Jardin Majorelle’in masalsı renklerinden ve büyüleyici çiçeklerinden alıyor. Feminen ve özgür ruhlu bir kadının hikayesini anlatan Stories of Flora isimli koleksiyon çiçekli baskı motiflerine odaklanıyor.

Kobalt mavisinin, kırmızının ve Kodak sarısının hakim olduğu koleksiyonda, tasarımcının imzası haline gelen volanlı ve dik pilise detaylı gece elbiseleri ile etekler söz sahibiyken, akvarel boya efektine sahip çiçek motifleri bol ve boru paça pantolonlara zarif ve ölçülü bir iddia getiriyor.







Exquise

Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul podyumunda ikinci kez yer alan Exquise, “Yaşadığın hayatı sev, sevdiğin hayatı yaşa!” mottosuyla #HybridTales isimli İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonu ile podyumda ıdı. Sezonun büyük bir bölümünü şehirde geçirmek durumunda olan, ancak devamlı keşfetme ve seyahat etme arzusuna sahip ve bu tutkuyu şehirli hayatlarındaki stillerine yansıtan kadınları anlatan koleksıyonda,cesur formlar, bel kıvrımına vurgu yapan etek ve elbiseler, bacak boyunu cesurca ortaya çıkaran yırtmaçlar, hacimli kol formları, uçuşan piliseler, üç boyutlu çiçekler ve boncuklu büyük püsküllerle tamamlanan bağcıklar görüyoruz. Uçuşan volanlar, romantik çiçek desenleri ve vazgeçilmez çizgi ve puantiyeler ise koleksiyonu tamamlayan diğer özellikler.




T.A.G.G



T.A.G.G. markasının kurucusu ve tasarımcısı Gökay Gündoğdu, İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonuyla günümüzün en dikkat çeken toplumsal sorunlarından biri olan kadınların objeleştirilmesini konu alıyor. #NotYours adını verdiği  koleksiyon, kadınların dış görünüşlerini durmaksızın değiştirmesini, bedenlerini sürekli güzelleşmesi gereken bir projeye dönüştürmesini ve bu süreçte plastik cerrahinin belirlenen genel geçer güzellik standartları doğrultusunda kadınları yüreklendirmesini ve hatta bu standartları dayatmasının altını çiziyor. Transparan kumaşların ağırlıkta kullanıldığı koleksiyon, teni direkt göstermeksizin tüm vücudu kaplayacak şekilde tasarlanan nude tonlarındaki bodysuit’lerle, kadın bedeninin bir kurgu olarak algılanmasına başkaldırıyor. Metalik kumaşlar kırmızının cazibesi ile birleşip kadın vücudunda  hayat buluyor. Gene payetlerin hakimiyetindeki bronz-gold ceket pantolon takımlar ve midi boy etekler ise genel geçer güzellik standartlarına karşıt bir duruş sergiliyor.














Yorumlar

Popüler Yayınlar