The Rise Of Scandinavian Fashion



Kuzeyli tasarımcılara  özel bir ilgim olduğu doğrudur. Bunu da birçok defa da bu satırlarda muhtemelen dile getirmişimdir. Bu ilgimin temelinde ise tasarıma olan farklı bakış açısı  yatar. Bu farklı bakış açısını biraz açmaya kalkarsak beyaz gibi  klasik renkli bir gömleğe siyah düğmeleri ancak Kuzeyli bir  tasarımcı koyar diye izah edebilirim. Geleneksel ve zıtlığı abartıya kaçmadan, minimal çizgilerle bir arada kullanmak İskandinav tasarımcılarının en belirgin özelliği diyebilirim.




 Mimariden endüstriyel tasarıma kadar kendini kanıtlamış İskandinavya moda tasarımı ve endüstrisinde dikkatleri çeken  markalar ve isimleri mevcut. İsveçli ‘lerin moda tasarımındaki yeteneği Acne ile dünya moda ligine girilmiş olsa da esas olay   sokağın nabzını tutan, trend yaratan gene İsveçli H&M’dir.





 Çabuk tüketilen modanın beşiği olan H&M,Kuzeyli’lerin has özelliği olan tasarım önemli felsefesini en iyi yansıtan markalar arasındadır aynı zamanda. Lanvin,Versace,Marni,Sonia Rykiel,Comme Des Garçons gibi isimlerle  ile yaptıkları işbirlikleri, dizayner yarışmaları ile sokak kültürünü de tasarıma bulaştırıyor. Bu özellikleri bir üst markaları olan Cos ve &The Other Stories de daha belirgin hissedilir. 


 Yalın çizgiler, basit ama çarpıcı kesimler, detaylara odaklanan güçlü tasarımlar zamansız bir şehir yaşamın içinden çıkar. Tek kelime ile cool parçalara sahiptir Kuzeylinin kafası.
Yüksek maliyetli şov parçaları yerine kadınların ve erkeklerin  gerçekten giyilebileceği   rasyonel giysiler  tasarlamak  ise Kuzeylilerin temel düşüncesi olsa da  iyi dikiş ve detaylara verilen önem onları farklı kılıyor.


Stockholm,Kopenhag ,Oslo gibi şehirlerin cool ve dingin yaşam stili modaya da yansır. Puslu ve soğuk havalı bu şehirler  şık ve stil sahibi insanları da barındırması ile ünlüdür. Bu yüzden mi  yoksa başka bir sebeple mi bilmiyorum ama son yıllarda dergi editörleri ve satın almacıların ibreleri Stockholm ve Kopenhag Moda Haftalarına  yöneliyor.






İskandinavların yalınlık ve elektik görünümlü tasarım markası AltewaiSaome karışık kumaşları farklı dokuları ,temiz çizgiler ile birleştirerir.Zıtlıklar daha karanlığa bürünürken siluetler hacim kazanır.
Acne’nin parlak kariyerine  göz diken en yakın isim olarak görülen Ann Sofie Back ,İsveç’in en dikkat çekici moda tasarımcılarından biri.2013 kışında parlak renkli sentetik kumaştan etekler, pantolonlar, pul baskıları, polar kumaşlar, kontrast dikişler, altın ,kobalt mavi gibi sıradışı renkler ile başarılı bir koleksiyona imza atıyor.



Bruuns Bazaar,Ganni,Wood Wood,gibi Danimarkalı markalar en az İsveçli arkadaşları gibi kendinden emin ve başarılılar.

 Carin Westler,İskandinavya’a en çok konuşulan isimlerin başında yer alır.Kendi markasını oluşturuna kadar bir çok firmada pişen Westler,zahmetsiz ve zarif tasarımları ile bir çok ödül aldı.Uluşılabilir  fiyat politikası ,keskin hatlardan oluşan tasarımları ile İskandinav şıklığının önemli isimlerinden biridir.


Yükselen İskandinavya,sadece modada değil bir çok alanda kendini hissettiriyor.Orjinal adı Forbrydelsen olan bizde de Cinayet adı ile  olarak yayınlanan dizi en çok izlenenler listesine giriyor.Ejderha Dövmeli Kız,Buz Prensses satış rekoru kırıyor,İskandinav mitolojisi Hollywood’un ilgisini çekiyor Thor film,Vikingler dizi oluyor. İsveçlilerin  ev dekorasyon çözümleri  ve ev stilleri sosyalmedyada en fazla paylaşılan fotoğrafların başını çekiyor.Tarçınlı zencefilli çörekler,kızılcık reçelleri,yaban mersinli turtalar beş çayına eşlik ediyor.Kısacası ana akım moda İskandinavya kokuyor,Kuzeyli sendromu yaşatıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar