Bir kot bir tişört ,Dünyanın En Mütavazi Giysisi

Jean pantolon ve  tişört dünyanın gelmiş geçmiş en mütevazı giysisi..1935 yılında Vogue Bayan Levis’i vahşi batı şıklığı olarak tanıttığından beri de bu unvan bu ikilinin elinde. Gerçi o zaman kareli gömlekle yakıştırmıştı jean pantolonu Vogue editörleri ama penye kumaştan yapılan klasik bir  tişört ile birlikteliklerini keşfetmeleri de gecikmedi. Bir nevi evlilik olarak nitelendirebileceğimiz bu ilişki first ladylerden, Hollywood starlarına kadar oldukça geniş bir kesime hitap ettı halen de etmekte….Kimler kimler yok ki jean ve klasik tişört ile poz veren. Jacqueline Kennedy Onassis,Lady Di,Lauren Hutton,Kate Moss,‘Madonna ,Julia Roberts ve daha niceleri…

Halk dili ile bir kot bir tişört dediğimiz bu stil ünlü ve nüfuslu isimlerle halkı birbirine yakınlaştırmıyor mu?


Ünlü yazar Umberto Eco’nun bile dikkatini çeken ve üzerinde düşündüren, sonunda da kot pantolonun özgür düşünceyi yok ettiği kanısına ulaştıran bu ünlü birliktelik şarkılara da konu oldu. David Bowie blue jean ı kıza benzetti,Rana del Ray  James Dean’nın ölümsüz bir kot, bir tişört görünümüne aşık oldu.

Geçmişten günümüze bu ikonik ayrılmaz stil her dönemin önemli simge isimleri tarafından da destek buldu. Marilyn Monroe bu ikiliyi çizgili tişörtlerle  kıvrık paçayla giyerken ,Elizabeth Taylor ve Brigitte Bardot beyaz tişört ve  paçaları kıvırmadan giymeyi tercih etmişti. Zira Jacqueline Kennedy de paçayı düz bırakanlardandı.70’lerin stil ikonu olarak anılan Jane Birkin ,İspanyol paça kot pantolonlarla unutulmaz görünümlere imza attı. Bugün hala Birkin ‘nin bir kot bir tişörtle oluşturduğu stillerden ilham alınıyor.



Gene 70’lerde fırtına gibi esen ,aralarında Joan Jett’ın de olduğu kadınlardan oluşan punk grubu The Runaways ,hem sahnede hem de özel hayatlarında giydikleri İspanyol paçalı jean pantolonlar ve baskılı tişörtler adeta grubun simgesi idi. Bir başka kot pantolon ve tişört denilince akla gelen isimlerden biri de punk kraliçesi Debbie Harry. Moda dünyasının ilham kaynaklarından olan bu ünlü ikonun en sert görünümleri ise bir kot ve bir tişörtle olanlar. Tabi modanın ilham kaynakları hiç bitmez. Filmler her zaman modanın zengin ilham kaynaklarındandır. Modern bir kovboy filmi olan Thelma ve Louise’de kahramanlarımızın  yol boyu giydikleri kolsuz tişört ve açık renk kot pantolonlarının zamansız çizgisini bu kez  kovboy botlar şahlandırmıştı.


















Kate Moss bir kot bir tişörtle sokakta en fazla fotoğraflanan isimlerden biri idi.
Toplumun bütün sosyal sınıfları tarafından kabul edilen bu ikilinin unutulmaz görünümlerine  Madonna da katılıyor ve yırtık kot pantolonun üzerine giydiği beyaz tişört, deri ceket  ile James Dean’in kült stilini kendine göre yorumluyordu.
Bu zamansız stilin insanlığın gelmiş geçmiş en temel ve rahat giysisi olduğuna herkes hem fikir değil mi?

































































































































































Yorumlar

Popüler Yayınlar