Pandemi sonrası yeni görünümler

Sosyal izolasyon sonrası koleksiyonların nasıl olacağı  moda dünyasında en fazla  konuşulan konulardan biri .Zira sektör sosyal izolasyon sonrası halkın ruh halinin koleksiyonlara nasıl yansıyacağını merak ediyor.

Moda her zaman sosyal olaylardan etkilenir. Anları yorumlar. Savaşların olduğu zamanda modanın askeri giysilerden esinlenmesi normal karşılanır,mesela.Fakat ekonomik açıdan yaşanılan daralmalar aynı olsa da salgınlar ve savaşların aynı değildir.Yaşadığımız korona günleri elbette modaya yansıyacak.
Önemli olan nasıl yansıyacağı?
Yani kim maskeleri,sperlikleri,tulumları şık ve fonksiyonel olarak  koleksiyonlarda görmek ister?
Ya da kim karantina günlerinin o belirsiz ve karanlık ruhunu bana  hatırlatamak ister?


Trend analistleri ve bazı tasarımcılarda 2021 koleksiyonlarındaki karantina etkisinin  neşeli ama bir o kadar da konforlu ve korumacı  görünümler olacağı yönünde birleşiyor. Tabii bir de çevreye daha bir duyarlı olaraktan.
Kenzo'nun yaratıcı yönetmeni Felipe Oliveira Baptista bu gelecek dönemde  iyimserliğin altını çiziyor mesela ve diyor ki Kenzo gelecek için umuda ihtiyaç var, zaman yaratıcı ve farklı olma zamanı.Lanvin'nin kreatif direktörü Bruno Sialelli bazı modaevleri "rüya, saflık ve kaçış sunacak" diyor. "Ben kaçış tarafındayım," diye ekliyor.

Bir başka görüş de IFM'de tarih ve moda teorisi profesörü Emilie Hammen'den geliyor , tasarımcıların moda vizyonlarına bağlı olarak farklı tepki vermelerinin beklenebileceğini söylüyor.

Chanel 2021 Cruz koleksiyonunu Capri adasında gerçekleştirecekti ama malum durumlardan dolayı geçtiğimiz günlerde dijital olarak sunuldu. Koleksiyonun en dikkat çekici yanı yeni malzemeler yerine eldeki kumaşlardan ve aksesuarlardan oluşmasıydı. Galiba bu dönem  eldekiyle yetinme zamanı. Bununla beraber antibaktariyel kumaşların da devreye gireceğini söylemesek olmaz. Armani, Ermenegildo Zegna ve Prada gibi şirketlere elbise gömlek kumaş tedarikçisi olarak bilinen Albini Group, İsviçreli tekstil inovasyon firması HeiQ ile işbirliği içine girerek ,antibaktariyel kumaşlar üzerinde çalışıyor. Henüz deneme aşamasında olan bu viroformula kumaşlar temastan birkaç dakika sonra koronavirüsü yok etmeyi hedefliyor.

 Bütün bunların yanında karantina bir kez daha modanın en büyük sorununun aşırı yaratma,aşırı üretme olduğunu bizlere gösterdi.Belki de yılda iki koleksiyon hazırlanılan dönemlere geri dönülmeli.

Yorumlar

Popüler Yayınlar